preloader
به اندیشکده مطالعات فرانسه خوش آمدید

تصمیم تاریخی فرانسه برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین: واکنش‌های گسترده بین‌المللی و داخلی

امانوئل مکرون، در برابر بن‌بست دیپلماتیک و فاجعه انسانی در غزه، سرانجام تصمیم گرفت که کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد. اقدامی که واکنش های متعددی را در سراسر جهان به دنبال داشت.


رئیس‌جمهور فرانسه اعلام کرد محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین حملات 7 اکتبر را محکوم کرده، وعده داده که ساختار حکمرانی تشکیلات فلسطینی را نوسازی و حماس را خلع سلاح خواهد کرد.
مکرون امیدوار است که در ماه سپتامبر، هنگام اعلام رسمی این تصمیم در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، کشورهای دیگری نیز از این اقدام پیروی کنند.

در نامه‌ای که امانوئل مکرون به رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نوشته، چنین تعهد شده است: فرانسه در ماه سپتامبر، «به طور کامل کشور فلسطین را به رسمیت خواهد شناخت».

رئیس‌جمهور فرانسه قرار است به همین مناسبت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک حاضر شود.

او در این نامه می‌نویسد: «با این اقدام، فرانسه می‌خواهد سهمی تعیین‌کننده در برقراری صلح در خاورمیانه ایفا کند.»

این اقدام فرانسه واکنش های متعددی به همراه داشت.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، اعلام کرد که تصمیم فرانسه برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین «پاداشی برای تروریسم» است.

او در بیانیه‌ای که از سوی دفترش در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد، واکنش نشان داد و گفت:

«ما تصمیم رئیس‌جمهور [امانوئل] ماکرون برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین در کنار تل‌آویو، آن هم پس از کشتار ۷ اکتبر، را به‌شدت محکوم می‌کنیم. چنین تصمیمی تروریسم را تشویق می‌کند و ممکن است به ایجاد یک نیروی نیابتی دیگر برای ایران، شبیه به غزه، منجر شود.»

ژردن باردلا رییس حزب راست تندرو تجمع ملی هم تصمیم فرانسه برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین را «شتاب‌زده» دانست.

او روز پنج‌شنبه نسبت به تصمیم امانوئل ماکرون برای اعلام رسمی شناسایی کشور فلسطین در مجمع عمومی سازمان ملل در ماه سپتامبر ابراز تأسف کرد و گفت: این اقدام «مشروعیتی غیرمنتظره، هم در سطح نهادی و هم در سطح بین‌المللی، به حماس خواهد بخشید.»

باردلا در ایکس نوشت: «این یک تصمیم شتاب‌زده است که بیشتر با انگیزه‌های سیاسی شخصی گرفته شده تا برای جست‌وجوی واقعی عدالت و صلح.»

در مقابل پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا، روز پنج‌شنبه اعلام کرد که تصمیم فرانسه برای پیوستن به اسپانیا و دیگر کشورهای اروپایی در به رسمیت شناختن کشور فلسطین، به «حفاظت» از راه‌حل دو‌دولتی در مناقشه اسرائیل و فلسطین کمک خواهد کرد.

سانچز در ایکس نوشت : «ما باید همگی با هم از چیزی دفاع کنیم که [نخست‌وزیر اسرائیل] بنیامین نتانیاهو در تلاش برای نابودی آن است. راه‌حل دو‌دولتی، تنها راه‌حل ممکن است.»

ژان-لوک ملانشون، رهبر حزب «فرانسه تسلیم‌ناپذیر» هم تصمیم امانوئل ماکرون برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین را «یک پیروزی اخلاقی» دانست اما هم‌زمان خواستار اقدام فوری‌تر شد.

او در واکنش به این تصمیم نوشت: «چرا در سپتامبر و نه همین حالا؟ پس تحریم تسلیحاتی چه شد؟ قطع همکاری‌ها چه؟»

ملانشون همچنین خواستار «توقف فوری نسل‌کشی» و «تعهدی روشن و بی‌درنگ در برابر این جنایت» شد.

او از اینکه اقدام ماکرون با تأخیر انجام می‌شود و اقدامات عملی برای فشار به اسرائیل هنوز صورت نگرفته، انتقاد کرده است.

حماس روز جمعه از اعلام رئیس‌جمهور فرانسه مبنی بر به رسمیت شناختن قریب‌الوقوع کشور فلسطین توسط فرانسه استقبال کرد.

در بیانیه‌ای که از سوی این جنبش اسلامی فلسطینی منتشر شد، آمده است: «ما این تصمیم را گامی مثبت در مسیر درست می‌دانیم؛ اقدامی برای احقاق عدالت در حق ملت ستمدیده فلسطین و حمایت از حق مشروع آن‌ها برای تعیین سرنوشت.»

حماس همچنین از «تمام کشورهای جهان ، به‌ویژه کشورهای اروپایی و آن‌هایی که هنوز کشور فلسطین را به رسمیت نشناخته‌اند ، خواست تا از الگوی فرانسه پیروی کنند.»

در واکنش به تصمیم رئیس‌جمهور فرانسه برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین، «شورای نمایندگی نهادهای یهودی فرانسه» (CRIF) روز پنج‌شنبه در پیامی در ایکس این اقدام را محکوم کرد.

این نهاد در بیانیه‌ای نوشت: «اعلام رئیس‌جمهور جمهوری مبنی بر به رسمیت شناختن کشور فلسطین بدون هیچ پیش‌شرطی، یک خطای اخلاقی، اشتباهی دیپلماتیک و خطری سیاسی است.»

عربستان سعودی از تصمیم «تاریخی» فرانسه برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین استقبال کرد.

ریاض روز جمعه این اقدام رئیس‌جمهور فرانسه، امانوئل ماکرون، را ستود و از سایر کشورها خواست که «گام‌هایی مثبت و مشابه» بردارند.

وزارت امور خارجه عربستان سعودی در بیانیه‌ای اعلام کرد:

«پادشاهی عربستان این تصمیم تاریخی را که بر اجماع جامعه جهانی درباره حق ملت فلسطین برای تعیین سرنوشت خود و تأسیس کشوری مستقل بر پایه مرزهای سال ۱۹۶۷ تأکید دارد، ارج می‌نهد.»

این موضع‌گیری عربستان در چارچوب حمایت سنتی آن از راه‌حل دو‌دولتی و حقوق مردم فلسطین صورت می‌گیرد، و فشار دیپلماتیک بیشتری را بر کشورهای غربی وارد می‌کند تا موضع مشابهی اتخاذ کنند.

آمریکا تصمیم فرانسه برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین را به شدت محکوم کرد.

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنج‌شنبه در ایکس نوشت: «این تصمیم نسنجیده تنها به نفع تبلیغات حماس است و روند صلح را به عقب می‌راند. این یک بی‌احترامی به قربانیان حملات ۷ اکتبر است.»

آمریکا از مدت‌ها پیش، از جمله در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن، با هرگونه به رسمیت شناختن یکجانبه کشور فلسطین مخالفت کرده و ترجیح می‌دهد که این موضوع از طریق مذاکرات حل و فصل شود.

شایان ذکر است که فرانسه قرار است به همراه عربستان سعودی، کنفرانسی بین‌المللی در سطح رؤسای دولت‌ها و حکومت‌ها برگزار کند تا راه‌حل «دو کشوری» را مجدداً احیا کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *