preloader
به اندیشکده مطالعات فرانسه خوش آمدید

هرج‌ومرج پس از پیروزی؛ دو کشته و صدها بازداشت در جشن قهرمانی پاری‌سن‌ژرمن

پیروزی پاری‌سن‌ژرمن به خشونت خیابانی انجامید؛ دو کشته، صدها بازداشت و واکنش‌های تند سیاسی در پی داشت.

پیروزی پرگل تیم فوتبال پاری‌سن‌ژرمن در فینال لیگ قهرمانان اروپا مقابل اینتر میلان با نتیجه ۵ بر صفر، صحنه‌هایی از آشوب و خشونت را در خیابان‌های پاریس و سایر شهرهای فرانسه رقم زد. این مسابقه که شامگاه ۳۱ مه در مونیخ برگزار شد، در حالی به جشن و شادی هواداران ختم شد که حوادث پس از آن چهره‌ای تلخ و خونین به این پیروزی تاریخی داد.

طبق گزارش رسانه‌های فرانسوی، تنها در پاریس ۴۹۱ نفر بازداشت شدند و مجموع بازداشت‌ها در سراسر کشور دست‌کم به ۵۵۹ نفر رسید. از میان بازداشت‌شدگان، ۳۲۰ نفر در بازداشت موقت قرار گرفتند. این آمار تنها بخش کوچکی از آشفتگی و بحران امنیتی است که این شب را به یکی از تاریک‌ترین شب‌های فوتبالی فرانسه تبدیل کرد.

در جریان این حوادث، ۲ نفر جان باختند. نخستین قربانی، نوجوانی ۱۷ ساله در شهر داکس در جنوب غربی فرانسه بود که بر اثر ضربات چاقو جان سپرد. مقامات قضایی اعلام کردند که هنوز نمی‌توان ارتباط مستقیمی بین این حادثه و جشن‌های مربوط به پیروزی پاری‌سن‌ژرمن تأیید کرد. پرونده‌ای با عنوان قتل عمد تشکیل شده و تحقیقات آن به پلیس جنایی بایون واگذار شده است. مهاجم این حمله همچنان متواری است.

حادثه‌ی دوم در منطقه‌ی پانزدهم پاریس رخ داد، جایی که جوانی ۲۰ ساله در حالی که سوار بر اسکوتر بود، توسط خودروی یکی از هواداران پاری‌سن‌ژرمن زیر گرفته شد و جان خود را از دست داد. هنوز مشخص نیست که آیا راننده به‌طور عمدی مرتکب این عمل شده یا حادثه‌ای ناخواسته بوده است.

افزون بر قربانیان، دست‌کم ۱۹۲ نفر در نقاط مختلف کشور زخمی شدند. در میان آسیب‌دیدگان، ۲۲ نیروی پلیس و ۷ آتش‌نشان نیز حضور دارند. همچنین گزارش‌ها حاکی از وقوع ۶۹۲ مورد آتش‌سوزی در سطح شهرهاست که از این میان، ۲۶۴ خودرو به آتش کشیده شده است.

واکنش‌ها به این وقایع به‌سرعت فضای سیاسی فرانسه را نیز تحت تأثیر قرار داد. برونو روتایو، وزیر کشور، در حساب کاربری خود در شبکه‌ی اجتماعی ایکس، آشوبگران را «بربر» خواند و نوشت: «هواداران واقعی پاری‌سن‌ژرمن در حال شادمانی بابت برد تیمشان هستند، اما در همین حال، بربرهایی به خیابان‌های پاریس آمده‌اند تا مرتکب جرم شوند و نیروهای انتظامی را تحریک کنند». وی تأکید کرد که به نیروهای امنیتی دستور داده با قاطعیت با این «تخطی‌ها» برخورد کنند.

اما این سخنان با واکنش تند برخی نمایندگان جناح چپ مواجه شد. اریک کوکرل، رئیس کمیسیون مالی مجلس ملی فرانسه و نماینده‌ی حزب فرانسه‌ی تسلیم‌ناپذیر (LFI)، در مصاحبه‌ای با شبکه فرانس‌انفو گفت: «آقای روتایو همیشه بدترین واژه‌ها را انتخاب می‌کند. به‌کارگیری واژه «بربر»، توهینی از جنس تحقیر طبقاتی و گاه دارای بار نژادپرستانه است. این ادبیات مکرر اوست که دیگر قابل تحمل نیست».

آنتوان لئومان، دیگر نماینده حزب چپ‌گرای فرانسه‌ی تسلیم‌ناپذیر (LFI) نیز که در میدان شانزه‌لیزه حضور داشت، در ویدیویی که در شبکه‌ی ایکس منتشر کرد، مستقیماً به وزیر کشور حمله کرد. او گفت: «اینجا آشوبی است که آقای روتایو راه انداخته. نیروهای پلیس بی‌هدف گاز اشک‌آور شلیک می‌کنند تا جمعیت را متفرق کنند، چون نمی‌توانند تحمل کنند مردم در شانزه‌لیزه پیروزی پاری‌سن‌ژرمن را جشن بگیرند». او افزود: «آقای روتایو، بربر واقعی شما هستید!»

اگرچه برنده‌ی اصلی میدان فوتبال شب گذشته پاری‌سن‌ژرمن بود، اما در خیابان‌های فرانسه، آن‌چه باقی ماند، تصاویر سوخته، زخمی و خشمگین از مردمی بود که میان شادی و خشونت گرفتار شدند. این وقایع بار دیگر چالش رابطه‌ی میان فوتبال، جوانان و نیروهای انتظامی و همچنین شکاف‌های اجتماعی و سیاسی عمیق را آشکار کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *